Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се интересува от възможността за придобиване от Съединените щати на Гренландия, която е територия в рамките на Кралство Дания и има правата на широка автономия. Това съобщи в неделя за Fox News ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Къдлоу, цитиран от TACC.

В четвъртък The Wall Street Journal съобщи, позовавайки на източници, че Тръмп е попита съветници дали САЩ могат да купят Гренландия и също е проявил интерес към тази възможност. Източници отбелязват, че няма яснота дали главата на Белия дом приема това сериозно. Някои от тях заявиха, че вероятно Тръмп е говорил за това на шега.

"Ситуацията се развива. Ние обмисляме това", каза Къдлоу. "Преди много години Хари Труман искаше да купи Гренландия. Гренландия принадлежи на Дания. Дания е съюзник. Гренландия е важна от стратегическа гледна точка. Има много ценни минерални ресурси", добави съветникът на Тръмп.

"Не искам да правя прогнози сега. Просто отбелязвам, че президентът, който разбира от придобиването на недвижими имоти, иска да се запознае с възможността за придобиване на Гренландия", каза Къдлоу.

Официални източници от Гренландия в светлината на публикуването на The Wall Street Journal заявиха, че районът е заинтересован от сътрудничество със САЩ, но не се продава. Предвижда се Тръмп да посети Дания в началото на септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка