Съветник на Тръмп: Порошенко и обкръжението му си присвоили $820 милиона

Средства, конфискувани от обкръжението на бившия украински президент Виктор Янукович, са били поделени между властите при Петро Порошенко. Това заяви Сам Кислин, съветник на президента Доналд Тръмп.

По думите на съветника било е обещано иззетите пари да бъдат прехвърлени в държавния бюджет, но това не се случило. Вместо това $503 млн е получил Порошенко чрез бившия първи зам-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Олег Гладковски (Свинарчук). Още $300 млн e получил бившият украински генерален прокурор Юрий Луценко, а $20 млн – бившият секретар на СНБО Александър Турчинов, предаде РИА-Новости, цитирана от БГНЕС.

Сам Кислин вече бе обвинил Порошенко, че е изнесъл от Украйна най-малко $8 милиарда. По-специално от $700 до $800 млн са били изнесени чрез държавната компания „Центренерго”, заяви американският съветник.

Държавното бюро за разследване на Украйна (ГБР) извършва 12 разследвания, свързани с дейността на Порошенко. Те засягат евентуална държавна измяна, легализиране на престъпни доходи в офшорки и вероятно намеса в работата на съдебната власт.

Ведомството извършва разследване и на възможни нарушения на закона при влизането на украински кораби в руските териториални води в района на Крим през ноември 2018 година. По всички дела бившият президент се води като свидетел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа