Съветници искат система да следи въздуха в Бургас

25,17% от замърсяването е от пътния трафик, пак толкова от промишлеността

Система за мониторинг на качеството на въздуха да бъде закупена и да контролира емисиите. За това настояват съветниците от партия ГЕРБ в Бургас и техни колеги от ВМРО и Реформаторския блок. Те са входирали докладна записка, която ще бъде разгледана на следваща сесия. Другото им искане е за газ анализатор за измерване на вредните емисии от отработили газове на автомобилите.

В големите градове качеството на въздуха неизбежно е по-лошо, отколкото в малките населени места, в които нито има промишленост, нито засилен автомобилен трафик. Според анализ, изготвен от общинската администрация, 25,17% от замърсяването на въздуха в община Бургас се дължи на пътния трафик, а 25,14% на промишлеността и строителството.

„Сигналите от страна на граждани от почти цялата територия на града, показват необходимостта от координирани и ефективни действия от всички компетентни органи и заинтересовани институции. Мониторингът на качеството на атмосферния въздух и предоставянето на достоверна и в реално време информация на гражданите е един от основните ангажименти на органите на местната власт“, пишат общинските съветници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони