Съветници от Сливен търсят помощ от парламента и омбудсмана за кожния център в града

Инициативен комитет с участието на общински съветници от различни политически сили изпратиха отворено писмо до председателя на парламента, здравния министър и омбудсмана с молба за съдействие, за да бъде запазен общинския кожен център в Сливен. Повод за писмото е поредното искане на кмета Стефан Радев и екипа му за ликвидиране на центъра.

Предложението на два пъти бе отхвърляно от общинския съвет, на 14 декември предстои отново да бъде дебатирано. Това се случва в условия на рисково повишаване на сифилиса и традиционното второ място в страната, което държи Сливен по заболеваемост от сифилис, след София - посочват авторите на писмото. Те посочват, че към момента кожният център има 38 хил.лева задължения за лекарства към областната болница, при неизплатена надлимитна дейност от здравната каса в размер на 18 хил. лева.

Инициативният комитет моли за съдействие, както да се изплатят средствата от НЗОК поради опасната епидемична обстановка, така и да се окаже финансова помощ на общинското здравно заведение, каквито възможности дава на общините и държавата Законът за лечебните заведения. В отвореното писмо се посочва още, че намеренията на общината в Сливен да обяви в ликвидация кожния център, като се открие ново отделение в областната болница, са възпрепятствани и от приетия с решение на парламента мораторим върху разкриването на нови болници и нови отделения.

43 са новооткритите случаи на сифилис в Сливен за тази година, 100 болни се водят на диспансерен отчет. "Всеки нов случай означава, че има най-малко 5-6 контактни лица, които са в риск. Ситуацията в Сливен е особено тревожна, предвид наличието на затвор, бежански център и две огнища на сифилис в с.Тополчане и в гр.Шивачево" - каза д-р Нина Борова от инициативния комитет. Страшното е, че със заразни форми на сифилис са диагностицирани и деца. В Сливен вече е имало веднъж епидемия от тази остра, заразна инфекция, предавана по полов път. В далечната 1982 г. са били разкрити 40 болнични легла, за да бъдат лекувани заразените в пика на епидемията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве