Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу Израел

Снимка: Архив

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция срещу създаването на израелски поселения на палестинска територия. Тя беше приета с 14 гласа в 15-членния Съвет. Традиционният съюзник на Израел, САЩ, този път не упражни правото си на вето и се въздържа от участие в гласуването.

Заместник-съветникът за национална сигурност на Барак Обама Бен Роудс обясни, че изборите на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху са довели до такъв резултат.„Нетаняху имаше възможност да следва политики, които щяха да доведат до различен резултат“, подчерта Роудс. „При липсата на значим мирен процес и при ускореното създаване на поселения, ние взехме решението, което приложихме днес, да се въздържим от гласуването за резолюцията“, допълни Роудс.

Говорителят на палестинския президент Набил Абу Рудеина отбеляза, че този вот е „голям удар“ за израелската политика. Той подчерта също така, че историческата резолюция показва „силната подкрепа за решението, включващо създаване на две държави“.

Израел обаче побърза да изрази гнева си към администрацията на американския президент Барак Обама. „Израел отхвърля тази срамна и антиизраелска резолюция на ООН и няма да спази нейните условия“, отбелязаха от администрацията на министър-председателят. „Израел очаква с нетърпение да работи с новоизбрания президент Тръмп и с всички наши приятели в Конгреса, републиканци и демократи, за да отмени вредното въздействие на тази абсурдна резолюция“, уточниха от администрацията на премиера.

Освен това Нетаняху нареди на израелските посланици в Нова Зеландия и Сенегал да се върнат в страната за консултации, тъй като те са две от държавите, предложили резолюцията в Съвета за сигурност. Нетаняху отмени планираното посещение в Израел на министъра на външните работи на Сенагал след три седмици и инструктира Министерството на външните работи да отмени всички програми за хуманитарна помощ в Сенегал.

В събота министърът на външните работи на Нова Зеландия Мъри Маккъли подчерта, че решението не е трябвало да бъде изненада за Израел, който е бил запознат с позицията на Уелингтън много преди гласуването в международната организация. Съветът за сигурност „трябва да прави повече, за да подкрепи мирния процес в Близкия Изток и позицията, която приехме днес е напълно в съгласие с нашата дълго утвърдена политика по палестинския въпрос“, допълни министърът.

Сред американците също имаше недоволни: говорителят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън обвини администрацията на Обама за решението да се въздържи при гласуването. „Днешният вот е удар за мира, което създава опасен прецедент за бъдещи дипломатически усилия за изолирането и демонизирането на Израел. Нашето обединено републиканско правителство ще работи за премахването на вредата, нанесена от тази администрация, и за повторното изграждане на нашия съюз с Израел“, подчерта Райън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят