Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради химическата атака в Сирия

Снимка: Архив

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия. САЩ, Великобритания и Франция внесоха в Съвета проект на резолюция, осъждаща нападението с химическо оръжие в Сирия, предаде БНР. Съветът ще се събере по-късно днес.

В текста се призовава Организацията за забрана на химическите оръжия бързо да представи заключенията си за нападението, в резултат на което загинаха 58 и бяха ранени 170 души в градчето Хан Шейхун, разположено в бунтовническата зона в северозападната сирийска провинция Идлиб. Сред загиналите са 11 деца на възраст до 8 години.

„Ужасяващите събития от вчера за жалост демонстрират, че военните престъпления в Сирия продължават и че международното право бива постоянно нарушавано“, коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.

САЩ обвиниха режима на Башар Асад за смъртоносната химическа атака. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър обаче хвърли вина и върху администрацията на Барак Обама, че не е действала по-активно, за да предотврати такива атаки на сирийското правителство.

Бойни самолети на сирийския режим са атакували намиращия се под контрола на бунтовници сирийски град Хан Шейхун. Това потвърди руското министерство на отбраната, но уточни, че нападението е било срещу цех, където бунтовниците произвеждали боеприпаси с отровни вещества.

Според сирийските бунтовници авиацията на режима е използвала химически оръжия в Хан Шейхун. Бунтовнически групировки, включително бившият клон на "Ал Кайда" в Сирия, обещаха да отмъстят за десетките жертви на нападението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа