Съдебната администрация става университетска специалност

снимка: Даниела Фархи

Нова и единствена у нас бакалавърска специалност "Съдебна администрация" ще разкрие  тази есен Икономическият университет във Варна. Това съобщи зам.-ректорът проф. Веселин Хаджиев при закриването на първата учебна година по проекта "Младите и правосъдието".

Партньори в пилотната инициатива са висшето училище и Варненският окръжен съд /ВОС/. За два семестъра над 1500 бъдещи икономисти са слушали лекции от 13  магистрати по теми, посочени от самите тях в авансово направени анкети. Младежите са присъствали на различни дела, трупали са знания в административната служба на съда, а някои са посетили и затвора. Чрез проекта реално се е повишила правната им култура, нужна на всеки млад специалист, отчетоха организаторите.

"Правосъзнанието е белег за цивилизованост, на която Старият континент е люлка", отбеляза председателят на ВОС Марин Маринов, посочвайки че учебната година приключва точно в Деня на Европа. Той заяви, че съдът има нужда от подготвени  администратори и пожела попътен вятър на новата специалност.

Учебната програма за 4-годишния курс е съгласувана с юристи от варненските съдилища и експерти от Националния институт на правосъдието. "Тя гарантира попълването на една пазарна ниша с качествено образовани кадри", декларира проф. Хаджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България