Съсед на терориста от Париж: Тих човек беше, не идваше в джамията

Карим Шорфи - това според непотвърдена информация е името на нападателя от Париж. Информацията е на агенция "Асошиейтед прес", която цитира свои анонимни източници, предаде БНТ. Властите потвърдиха, че извършителят на нападението е френски гражданин, познат на полицията. Съседи на смятания за стрелеца от "Шанз-Елизе" отричат да е бил подозрителен.

39-годишният Карим Шорфи, по прякор "белгиеца" - джихадистката групировка "Ислямска държава" съобщи чрез своята информационна агенция АМАК, че това е самоличността на мъжа, отговорен за нападението в Париж. Френските власти не потвърждават информацията, защото разследването продължава.

Късно тази нощ, в предградието Сен е Марн на Париж, където е живеел той, е извършен обиск. Полицията съобщава, че са намерени огнестрелни оръжия, а също така и ножове. Съседи на Шорфи не помнят някога да е будил съмнения у тях.

"Всички са много изненадани. Изглежда, че това е истина, но за първи път някой от квартала извършва подобно нещо. Не познавам човек, който в определен момент просто да реши да извърши нападение", казва Салим, съсед на задържания.

Според местни медии, Шорфи е добре познат на френската полиция. През февруари 2005 г. е осъден за три опита за предумишлено убийство, като в два от случаите мишена били полицаи. Пред съда той се признава за виновен. Две години по-рано на първа инстанция, е осъден на 20 години лишаване от свобода. Мъжът е следен и от службата за борба с тероризъм.

"Беше тих, много тих. Може да е страдал от шизофрения, не знам. Във всеки случай той беше много спокоен и се държеше добре с всички. Затова си мисля, че трябва да си е изгубил ума. Не будеше никакво подозрение, когото и да попитате, ще ви отговори по същия начин. С приятелите ми редовно се молим в местната джамия и никога не съм го виждал да идва. Всъщност дори не помня да сме говорили за религия когато и да е", каза още съседът на заподозрения.

В съобщението на Ислямска държава, с което поемат отговорност обаче, се казва, че атаката в сърцето на Париж е извършена от "техен боец".

Белгийската полиция междувременно стобщи, че предполагаемият втори терорист, замесен в нападението на "Шанз-Елизе", за когото Брюксел по-рано е предупредил френските власти, се е предал в полицейския участък в Антверпен. "Все още е твърде рано да се каже дали този човек е свързан със снощната стрелба", коментира говорителят на френското външно министерство пред радио "Европа 1".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа