Съдии, адвокати и грантови анализатори с донос срещу България до ЕК

Авторите недоволни, че Брюксел спрял да пише Мониторинговите доклади по техните “опорни точки”, против са присъединяването на страната ни към Шенген

Седем организации, общото между които е че са финансирани с грантове от чуждестранни донори, са изпратили донос срещу България до високопоставени представители на Европейската комисия (ЕК) и на Европейския парламент (EП), разочаровани от позитивния тон на Мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), оповестен на 13 ноември 2018 г.

В писмо до Франс Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК, Вера Йоурова, комисар по правосъдието на ЕК, Антонио Таяни, председател на EП, представители на Съюза на съдиите в България, Български хелзинкски комитет, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Институт за пазарна икономика, Програма “Достъп до информация” и Център за либерални стратегии, изразяват недоволството си от заявеното намерение за отпадане на Мониторинговия механизъм над България, както и се обявяват срещу приемането ни в Шенген, тъй като, “то не съответства на реалната обстановка в страната и на завишените рискове за сигурността”.

Представляваните от Калин Калпакчиев (председател на УС), Красимир Кънев (председател на УС), Биляна Гяурова (учредител и член на УС), София Разбойникова (председател на УС), Иван Брегов (правен експерт), Александър Кашъмов (ръководител на правния екип) и Даниел Смилов (програмен директор – правни изследвания) организации изразяват недоволството си и от решението на ЕК да промени механизма по изготвяне на доклада, което както се разбира от писмото им, ги е изключило като страна в “написването на черновата”. Това е така, защото точно преди година Европейската комисия освободи от поста му на съветник към представителството в София лицето Юри Бюрер Тавание, който от години работеше за интересите на икономически и политически лобисти, с апетити към овладяване на правосъдната система.

“За нас остават неизвестни основанията на Комисията за новите й изводи за наличие на гаранции за независимост на съдебната власт, без която върховенството на закона и демокрацията остават уязвими”, пише в доноса до Комисията и още: “Докладът от 13.11.2018 г. заключава, че независимостта на съдебната власт в България е гарантирана и наблюдението по този показател следва да бъде временно прекратено. Тези констатации са изненадващи”.

Финансираните с чужди грантове съдии, адвокати и анализатори, освен че твърдо настояват ЕК да продължи унизителния за България Мониторингов механизъм, посочват и че за периода 2007-2018 г. от Структурните фондове на Европейския съюз за подобряване на състоянието на българското правосъдие са похарчени над 7 млн. евро, поради което искат отговор от Комисията: наистина ли смята, че България е изпълнила заложените през 2006 г. цели на МСП.

Изготвилите доноса срещу България седем организации освен общото финансиране – по “грантови” схеми, са обвързани помежду си и по друга линия – медиите, които популяризират техните “опорни точки”, са сайтове и вестници на подсъдими и обвиняеми издатели като Иво Прокопиев и Огнян Донев. Нещо повече, членове на Управителния съвет на една от организациите, изготвили доноса, са и сред адвокатите на въпросните олигарси. Друго от НПО-тата е основано от провалилия се бивш правосъден министър и провален партиен лидер Христо Иванов, чийто доверен човек бе авторът на черновите по предишните Мониторингови доклади - Юри Тавание.

Има и още един любопитен нюанс в доноса до ЕК, изпратен още на 3 декември. Той е адресиран и до “заинтересовани медии”, очевидно свързани с подсъдими издатели, които, обаче, не са го публикували и до днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право