Съдии изнасят лекции в гимназия по икономика в Търново

Велико Търново

Председателят на Административен съд Велико Търново и директорът на старопрестолната гимназия по икономика в града започват съвместна работа по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Това съобщиха от учебното заведение.

Приоритет на предвидените мероприятия е повишаването на правната култура и информираността на учениците за съдебната система, както и за укрепване на общественото доверие в нея.

В предстоящите обучения лектори ще бъдат съдиите Марияна Лазарова и Ивелина Янева. Те са магистрати с авторитет, богат професионален опит и висока юридическа квалификация. Те по достъпен и разбираем начин ще запознаят подрастващите със структурата на съдебната система, разделението на властите, Конституцията на България, мястото на Върховния административен съд и административните съдилища като част от съдебната система, професията съдия и статута на магистратите, административното правосъдие и правата ни като граждани на Европейския съюз. Участие в обучението ще вземат всички паралелки от випуска на десетите класове в училището. Планира се учениците да посетят сградата на съда и да наблюдават реален съдебен процес.

Висшият съдебен съвет съвместно с Министерството на образованието и науката за трета поредна

учебна година ще проведат образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Върховният административен съд и всички административни съдилища на територията на страната са партньори по тази образователна програма. В изпълнение на Споразумението за сътрудничество между ВСС и МОН от 29 септември Административен съд във Велико Търново взема активно участие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право