Съдии и прокурори от Апелативен район Бургас се събраха на квалификационен семинар

Квалификационен семинар за подготвителната фаза на наказателното производство събра съдии, прокурори, следователи, адвокати и разследващи полицаи от Апелативен район Бургас. Събитието се проведе в аулата на Съдебна палата Бургас и бе по инициатива на Централния съвет на Съюза на юристите в България (СЮБ) и Дружеството на СЮБ – Бургас съвместно с Апелативен съд– Бургас. Основен лектор бе доц. д-р Бойко Рашков, председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС).img_8365

В началото на срещата председателят на Апелативен съд– Бургас съдия Деница Вълкова поздрави като символичен домакин гости и организатори и благодари за възможността да бъдат дискутирани пред представители на всички юридически гилдии от апелативния район важните въпроси от НПК, свързани с организацията на наказателното производство преди влизане на делото в съдебна фаза.

Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов представи накратко дейността на Съюза на юристите в България и комисията в самата организация, която се занимава с предложения за промени за законодателни актове. Г-н Славов посочи, че до момента подобни квалификационни семинари са организирани в София, Варна и Сливен и изрази надежда дискусията да бъде полезна за присъстващите юристи.

Лекторът доц. д-р Бойко Рашков разви тезата си около важния въпрос дали организацията на наказателното производството у нас е на такова ниво, че да гарантира разкриване на обективната истина по всяко конкретно дело. По думите му за последните 30 години липсва необходимата правна сигурност от гледна точка на действащите нормативни актове. С честите промени в законодателството, което урежда разглеждането и решаването на делата не се създава съдебна практика, заяви от трибуната опитния юрист и определи темата, като особено важна за разкриването на истината по наказателните дела.

По-късно дискусия се оформи около темата за практическите аспекти при разкриването на обективната истина и оценката на доказателствения материал в подготвителната фаза на наказателното производство. Ефективността на разследването, образуването на досъдебното производство, неотложните дейности, ролята на поемните лица бяха част от останалите въпроси, засегнати по време на обсъжданията в залата.

Доц. Рашков сподели и най-честите причини за постановяване на съдебни откази за прилагане на СРС, като участниците в срещата дебатираха и по конкретни въпроси във връзка с процесуалните действия на разследващите органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони