Съдии питат, съдебният инспекторат отговаря

Декларират ли се имоти и интереси на бивш съпруг, на доведена дъщеря от втори брак, на син, създал свое семейство извън България? Обявяват ли се бонови книжки и с колко години назад? А остатък от кредит под 10 000 лв., отпуснат от частна банка?

Тези и доста други въпроси са задали съдии, прокурори и следователи на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), чийто шеф е Теодора Точкова. Това е във връзка с новите декларации за имущество и конфликт на интереси, които според последните законови промени трябва да се подадат не другаде, а точно пред него.

Всички въпроси и отговорите им, дадени от експертите на съдебния инспекторат, фигурират на сайта в неговия нов раздел, наречен "Въпроси и отговори по имуществените декларации". Проучване на съдебните инспектори сочи, че този сайт е желан и ще бъде практически полезен на всеки разследващ полицай и магистрат.

Всеки магистрат може да зададе своя въпрос на телефон 02/905759 или на факс 02/9057503, както и на [email protected], съобщиха вчера от Инспектората на Висшия съдебен съвет. Питанията се записват точно и акуратно от няколко специално определени за целта служители в регистратурата на инспектората.

Отговорите на абсолютно всеки въпрос, свързан със съдържанието на декларациите, се публикуват в новия раздел на сайта на ИВСС, и то в най-кратък срок. "На въпросите, постъпили през текущата седмица, се отговаря в първия работен ден на следващата", посочват говорители на институцията.

Когато въпросите са от изцяло технически характер, отговорите се съобщават на телефон, факс или на електронен адрес, посочен от питащата страна, категорични са действащите прокурори.

Мярката цели да намали корупцията сред правораздаването, която предизвиква болезнено чувство за несправедливост у българските граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право