Съдия на съд заради натиск над прокурор

Само 5 дни след повдигане на обвинението прокуратурата внесе обвинителен акт срещу съдия Светлозар Георгиев от Варненския окръжен съд. Това съобщиха вчера от звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура. Както писа “Труд”, съдия Георгиев ще отговаря за престъпление против правосъдието. Той може да получи затвор от 1 до 6 г. за това, че се опитал да склони прокурорка да прекрати като малозначително дело срещу негов приятел. Въпросният човек бил забравил ловния си автомат върху капака на колата и трябвало да отговаря за немарливо боравене с оръжие.

На 2 декември 2016 г. съдията повикал в кабинета си Златка Задгорска от Районна прокуратура-Варна и започнал да я притиска. Тя му отказала и по-късно приятелят бил осъден на 1000 лв. глоба. Обвинителите имат уличаващ запис от срещата.

Съдия Георгиев гледа процеса за рекет и побой срещу Веселин Марешки и го отложи за след изборите. Засега магистратът не е отстранен от длъжност, в отпуск е и делата му не са преразпределени. Очаква се решение за статута му да бъде взето днес от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право