Съдът върна делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков са обвинени за сделката с ЕВН.

След 5 ноември обвинителният акт отива в спец­съда

Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков от кабинета “Борисов 1” и шефа на “Икономедиа” Иво Прокопиев за сделката с ЕВН. Обвинени са и Петър Василев, Любомир Евстатиев и изпълнителният директор на “Булброкърс ЕАД” Радослав Рачев.

Съдия Костадинка Костадинова го връща заради съществени нарушения. Според нея те са довели до ограничаване на правата на обвиняемите. Съдия Костадинова посочва, че липсват факти за престъпленията и не е ясно каква е вредата за държавата. Липсва конкретика дали Трайков е бил запознат с действията и решенията на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и с анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на предложените за продажба акции, преди да даде разрешение за извършване на разпоредителните сделки. Освен това не било описано и какво е трябвало да направи, за да защити държавния интерес и да постигне печеливша продажба. За обвиненията срещу Прокопиев и Дянков липсвали факти, които да доказват, че са действали с цел да облагодетелстват “Булброкърс” с 1,2 млн. лв. Не били описани и конкретни факти, че Рачев, Евстатиев и Василев са действали в съучастие.

Разпореждането на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен срок. Ако обвинителният акт бъде внесен отново след 5 ноември, делото ще отиде в спец­съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право