Съдът върна делото за екологична оценка на новия план на Пирин

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на тричленката, че новият План за управление на Национален парк „Пирин“ трябва да се подложи на екологична оценка.

„Отменя решение № 5510 от 26.04.2018г. на Върховен административен съд, тричленен състав на шесто отделение по адм. дело № 3922/2017г. по описа на ВАС и връща за ново разглеждане от друг тричленен състав на Върховния административен съд“, постановиха окончателно магистратите. Видно от мотивите им е, че те са се съобразили с аргументите на Министерството на околната среда и водите.

Един от съдиите – Тодор Тодоров, е подписал с особено мнение.

Новият План за управление трябваше да влезе в сила преди няколко години, но заради съдебни жалби на „зелените“ до днес НП „Пирин“ се управлява по стария нормативен документ.

Това дело е по жалбата на „еколозите“ срещу решението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова, която през март 2017 година подписа, че ЕО на документа не е нужна.

Преди 6 месеца тричленният състав обяви, че Планът трябва да премине екологична оценка. МОСВ обжалва постановеното и днес излиза решението на 5-членката.

„Решението е неправилно като постановено в нарушение на материалния закон, като последица от съществено нарушение на съдопроизводствените правила, което налага отмяната му и връщане на делото за ново разглеждане от друг тричленен състав на Върховния административен съд”, пише в мотивите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България