Съдът върна на работа обвинен в корупция данъчен

Снимка: Архив

Административният съд във Велико Търново възстанови на работа служител на Териториалната дирекция на НАП в старата столица, който е уволнен след повдигнато обвинение за корупция.  Претенцията на Мирослав Стефанов е, защото процедурата по отстраняването му не била извършена по Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/.

Според отстранения от приходното ведомство в нарушение на НПК били направени и арестът, и обвиненията от спецпрокуратурата.Заради това търновецът завел две дела в Административния съд в старата столица. Едното е за връщане на служба, а другото с иск за парично обезщетение.

В решението си за въстановяването на Стефанов в длъжност магистратите се мотивират с конституционна промяна, според която държавен служител дори и да е обвинен в тежко престъпление, не може да бъде отстранен от работа, докато няма влязла в сила присъда. Искът за парично обезщетение обаче е отхвърлен.Освен това съдът е постановил приходната агенция да плати 310 лв. разноски по делото, а Мирослав Стефанов-300 лв. И двете страни обжалват решението на първата инстанция във ВАС.

Мирослав Стефанов бе пуснат от килията след показния арест от ДАНС на 24 февруари срещу 10 000 лева парична гаранция. Той бе зам.-директор на дирекция "Събиране" в НАП- Велико Търново. Срещу солидни парични гаранции бяха освободени от ареста и други петима негови колеги след 72-часов престой зад решетките. Паричните суми за свободата на групата бяха от 5000 до 20 000 лева,като най-голяма бе гаранцията определена за бившия директор на НАП в старата столица, кандидат за кмет на Велико Търново и настоящ общински съветник Стефан Михайлов.

Заместникът му Пламен Томов бе пуснат срещу 15 000 лв.,Младен Векилов - 10 000 лв., Петя Николова - 10 000 лв., и Иван Конов срещу 5000 лв. Шестимата бяха  обвинени в престъпно сдружение, действало от 2013 до 2015 година, когато Михайлов бе директор на НАП в болярския град, която обслужва седем области.Като организирана престъпна група данъчните искали и получавали подкупи .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право