Съдът в Бургас намали с 4 години присъда за смърт на пенсионер

Апелативен съд – Бургас измени присъда и намали наказанието на младеж, признат за виновен в убийство на възрастен мъж. От 15 години затвор, присъдата била намалена на 11 години затвор.

Извършителят е Станислав В. признат за виновен в убийството на 72-годишния Васил П. от село Люлин, община Стралджа. Със свое решение въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд – Ямбол, като намали наказанието на Станислав В. с четири години. В останалата част присъдата е потвърдена.

С нея другият участник в престъплението Марио М., внук на убития възрастен мъж, е осъден на 17 години лишаване от свобода. Двамата подсъдими от гр. Бургас ще изтърпят наказанията си при първоначален „строг“ режим.

Марио М. (23 г.) и Станислав В.(28г.) са признати за виновни за това, че на 20.09.2016 г., около 20,00 - 21,00 часа, умишлено са умъртвили в дома му дядото на Марио - Васил П., като деянието е извършено по особено мъчителен за убития начин. До престъплението се стига след като конфликтът между дядо и внук за пари ескалира при отказа на дядото за пореден път да помогне на своя родственик със средства. Възрастният мъж умира след задушаване с въже, като по тялото му са открити счупвания и следи от множество наранявания.

Въззивната инстанция е намерила, че в наложеното на подсъдимия Станислав. В. наказание от 15 години „лишаване от свобода“ е налице явна несправедливост. Пълните самопризнания на Станислав в хода на досъдебното производство в голяма степен са допринесли да разкриването на обективната истина.

Според Апелативния съд не е достатъчно оценен фактът, че подсъдимият Станислав е верен и лоялен приятел и готов на всичко, за да помогне на хората, на които държи и това е водещия му мотив да закара до с. Люлин приятеля си от детинство Марио с лекия автомобил на сестра му.

Именно неговата пословична /според свидетелските показания и заключението на комплексната психолого-психиатрична експертиза/ лоялност и готовност да помогне са водещи и при участието му като съизвършител в умъртвяването на дядото на Марио. Не са отчетени и съобразени в достатъчна степен много добрите характеристични данни на подсъдимия, за които има приложени по делото характеристики на предходните му работодатели.

Въззивният съд е намерил, че са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства и следва да наложи на Станислав В. наказание от 11 години „лишаване от свобода“, приемайки, че този размер се явява съобразен и с ниската му степен на лична обществена опасност. С така коригираното наказание на подсъдимия биха се постигнали целите на генералната и специална превенция на закона, отбелязват апелативните съдии.

По отношение на наложеното на Марио М. наказание от 17 години „лишаване от свобода“ въззивната инстанция е посочила в решението си, че е несправедливо занижено. Неглижирана е основната му и водеща роля при осъществяване на убийството както и трайната му неприязън към човека, който го е отгледал и възпитавал в продължение на много години. Не са отчетени и съобразени в достатъчна степен от първоинстанционния съд и постоянните му опити да се домогне до парите на възрастния човек, за когото открито говори ,че е “стиснат“ и е „длъжник“ на него и баба му, т.к не дава пари за тяхната издръжка.

Бургаският апелативен съд няма законова възможност да завиши наказанието на Марио М. поради липсата на протест от страна на държавното обвинение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право