Съдът в Търново отхвърли искове на софиянец за общо 24 млн.лева срещу Фандъкова и ВКС

Снимка: Архив

Мъжът води 8 дела в Окръжния съд в старата столица за крупни обезщетения срещу физически и юридически лица

Окръжният съд във Велико Търново е отхвърлил две искови молби на софиянец на обща стойност над 24 млн.лева срещу кметът на София Йорданка Фандъкова и срещу Върховния касационен съд /ВКС/.

Претенцията на мъжа срещу столичния градоначалник е в размер на 153 лева за материални щети и 6 млн.лева за нанесени нематериални вреди от неверни сметки на „Топлофикация”-София. Искът на мъжа срещу ВКС пък е за още по-сериозни суми. От върховната съдебна инстанция той иска 7 950 000 лева за причинени материални щети и 10 млн.лева за нематериални вреди от постановено решение.

И в двете определения на съда в старата столица изрично се подчертава, че ищецът трябва да конкретизира точните факти и обстоятелства,на които основава претенцията си. Освен това трябва да внесе по сметката на Окръжния съд 718 000 лв. по делото срещу ВКС и още 240 000 лева по претенцията срещу Фандъкова представляващи дължима държавна такса за разглеждане на делата. Определенията подлежат на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново в едномесечен срок.

Репортерска проверка установи, че това не са единствените предявени искове на К.Б. Само във Велико Търново той води 8 дела за крупни обезщетения срещу различни физически и юридически лица. Мъжът е стар познайник и на съдиите в Бургас и Пловдив. Дълги години е водил подобни дела и в София, но столичните съдии масово отхвърляли исковете му като неоснователни или необосновани, както и си правили отводи. Заради това ищецът решил да атакува съдилищата в страната.

„Заради подобни случаи, които затлачват съдебната система, неотдавна колеги от столицата излязоха с отворено писмо срещу тази порочна практика. Лицето не ползва адвокатски услуги, а исковите молби са изпъстрени с обиди и квалификации срещу ръководители на институции, магистрати, политици. Съдиите пък са длъжни да изчетат и да се произнесат по всяка депозирана молба, което затормозява работата на съдебната система”, коментира съдия Димитринка Гайнова, която е постановила последните две определения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право