Съдът заседава по делото за скока на данъците в Сливен

Административният съд в Сливен е насрочил заседание днес по делото за скока на местните данъци в Сливен - съобщиха магистрати. Казусът влезе в съда по протест на Окръжната прокуратура.

Имотният данък бе увеличен почти двойно от 1,6 и 1,9 на по 3,2 промила за жилищните и нежилищните имоти още в началото на сегашния кметски мандат. С 15 на сто пък поскъпна данъкът за автомобилите. Обвинението обаче откри процесуални нарушения, свързани с предлагането, обсъждането и приемането на Наредбата за местните данъци и такси. Сред основните мотиви на протеста се посочва, че не е ясно как са формирани увеличените размери на двата налога и по какви критерии са били определени те. "С това са нарушени принципите на обоснованост, откритост и съгласуваност" - твърди Окръжната прокуратура. Отнета е била и възможността за местно самоуправление на обществеността.

Срещу поскъпването на местните данъци имаше протести на граждани. Кметът Стефан Радев /ГЕРБ/ и екипът му отговаряха, че въпреки увеличението, сливенските данъци оставали сред ниските в страната, около средния размер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони