Съдът иска аргументи за скъпия газ

Делото за поскъпването на природния газ с близо 30% от 1 април 2017 година започна при закрити врати в Административния съд – София вчера. То бе образувано по искане на Върховната административна прокуратура, според която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е взела решението за поскъпването на синьото гориво без да изясни всички факти и обстоятелства от значение за образуване на цената. Това решение доведе и до осезаемо увеличение на топлинната енергия в страната. Магистратите постановиха вчера КЕВР и “Булгаргаз” да представят допълнителни доказателства, с които да обосноват повишаването на цената на газа. Това трябва да стане до 10-и октомври, когато ще има второ заседание по делото.

Върховната административна прокуратура протестира и решението на КЕВР, с което е определена по-висока цена на топлинната енергия.

На 30 юни КЕВР излезе с решение за ново увеличение на цените на газа и парното за третото тримесечие на 2017 година. От 1 юли синьото гориво поскъпна с около 2%, а парното и топлата вода средно с около 1%.

Юристи обясниха пред “Труд”, че дори съдът да определи за незаконна увеличената цена на природния газ, тя няма да действа със задна дата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България