Съдът и неговите ментори

Войната с прокуратурата на Лозан Панов е ясна, той затова кани прокурори от Румъния, да прави малко цирк покрай изборите, да помогне медийно на Христо Иванов

Kакто гласи старият афоризъм, днес всеки иска да е някой друг. Така накрая човек се побърква или става комунист. При съдиите става за бой накрая, точно натам вървят прословутите Лозан Панов и компания. Защото на всички започва да ни писва от цирковете в този съд.

Тези хора, вместо да осъдят поне един бандит сериозно, да вкарат в затвора един политик по делата, които гледат, се занимават по цял ден с шоу. Правят изявления, ансамблови съчетания в тоги на улицата, държат речи по форуми, а трябва просто да съдят. Тяхната работа се познава по това, всички ще видим и одобрим дейността им, когато я свършат. Сега са поканили прокурорка от Румъния да ни обяснява как се борят с корупцията, за пореден път. Предната, дето я каниха, се завъртя по телевизиите и отиде в Брюксел, евродепутат, пенсионира се жената. И тя се бореше, ама като понатрупа рейтинг, замина да си щрака с пръсти в чужбина за 20 000 евро на месец. Сега пак идва нова звезда, пак ще има речи, статии, прокламации, снимки за спомен.

А можеше просто да съдят. Да не пускат Бисеров, Масларова, Ценко Чоков, всичките герои от прехода, дето този съд изкара чисти като момина сълза. Да ви припомня само едно дело, с Батко и Братко, онзи шеф на пътния фонд, който раздаде милиони на собствените си братя. Европа ни спря близо 170 милиона заради това по програмите ИСПА и ФАР. Веселин Георгиев, така се казва този шеф на фонда, сключва договори с фирми на братята си за 38 милиона лева. Със собствените си братя, не знам как да го кажа по-ясно.

Прокуратурата иска 5 години затвор, фактите са очевидни. Знаете ли какво казват тези съдии на Лозан Панов, дето все ни обяснява как се бори с прокуратурата? Те казват няма проблем, те са му предложени от комисия, откъде да знае човекът, че неговите братя са толкова готини и всички в неговата агенция така ги харесват? И той не им е дал нищо, те местните му клонове са дали. Абе човекът е невинен, може даже да не е знаел, че са братя. Вие се смеете, ама не е смешно, вижте решението на този съд.

Обаче Лозан Панов кани прокурори, да покаже колко е зле нашата прокуратура. Да ни покажат румънците как се правили обвинения. То ние обвинения имаме, да беше поканил някой румънски съдия, да му покаже как се чете съдебно решение. И как се дават присъди, явно това им се губи в съда.

Защото войната с прокуратурата на Лозан Панов е ясна, той затова кани прокурори от Румъния, да прави малко цирк покрай изборите, да помогне медийно на Христо Иванов. Обаче, ако сега Цацаров покани един съдия пак от Румъния, да им покаже как се вкарват в затвора престъпници, какво ще правят тия в съда? Ще викат, че е намеса в независимата институция ли? Дават ли си сметка тези хора, че превърнаха - и продължават в същия дух, съда в посмешище? Че тази истерия с прокуратурата, дето е уж цялата в черно, а те самите са кристално светли, е жалка и неубедителна? Как пък все някой друг им е виновен, как пък един политик не се оказа осъден, как пък пуснаха всички, как пък един път не намериха достатъчно доказателства, все нещо не им е ясно, все нещо не стига.

Докато протестираха пред Съдебната палата тези, в същия съд, оправдаха и Масларова, точно в този ден. Можеха да я поканят на протеста заедно с тях, нали я обявиха за невинна. Сега искам, като доведат тази прокурорка, да дойдат на посрещането братя Галеви, Бисеров, цялата плеяда оправдани от тях лично. И да я попитат какво мисли по тези дела.

Щото те, съдиите, гледат дела. И съдят. Не са туристическа агенция, да организират екскурзии.

Искате ли да се хванем на бас, че ще оправдаят и Прокопиев, а също и подсъдимия вече Огнян Донев? Не искате, знам, то кой ли би заложил на обратното. Но докато го оправдават, ще трябва да има някакъв цирк, да не зяпаме толкова в паничката им на съдиите.

Може тогава да поканят прокурор от Зимбабве, поне ще е шарено. Лозан Панов може да излезе с копие и наниз с банани на кръста. Христо Иванов ще говори на суахили.

Помня на протеста, като пак правеха цирк, беше излязъл и съдията, дето пусна Дамбовеца. И протестираше срещу системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари