Съдът намали на 2000 лева глоба, наложена на директора на скандален интернат

Районният съд в Сливен намали от 3 хил. на 2 хил. лева размера на глобата, наложена на вече бившия директор на Социално-педагогическия интернат в сливенското с.Драгоданово – съобщиха от съдебната палата.  Наказателното постановление е било издадено от председателя на Държавната агенция за закрила на детето. А случаят влезе в съда по жалба на санкционираната директорка Павлина Иванова, която оспори основанията за наказанието, както и самата глоба.

Проверката е била извършена от 8 до 10 август 2016 г. от инспектори на Държавната агенция за закрила на детето. Те са установили, че не са изпълнени всички от дадените по-рано задължителни предписания от агенцията. Констатирани са нарушения в 6 пункта, сред тях: не са били планирани конкретни действия за ограничаване на бягствата на децата, не са изготвени нови индивидуални планове спрямо седем деца, не са създадени досиета по жалбите на три от децата, а жалбите на други две въобще не са били разглеждани. Освен това, при проверката било установено, че базата е в лошо състояние. Имало счупени прозорци и оборудване, необезопасени ел.контакти, хигиената е била изключително занижена.

Проверката е била извършена, докато тогавашната директорка Павлина Иванова е била в отпуск. Тя подала писмени възражения, че част от документите не били показани заради отсъствието й и отхвърлила обвиненията, че не е изпълнила предписанията. Съдът обаче посочва, че не е представено никакво доказателство, което да подкрепя тезата й и че констатираните от инспекторите нередности са били доказани по несъмнен начин.  На това основание жалбата на Иванова е допустима, но неоснователна – посочва Районният съд. Той е изменил единствено размера на глобата съобразно тежестта на нарушението. Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд в Сливен.

Социално-педагогическият интернат е държавен. Той стана център на скандал след серия от проверки на националния омбудсман Мая Манолова, при които бяха извадени наяве шокиращи факти за това заведение.  За година и половина се смениха трима директори на интерната. Наскоро жителите на селото събраха подписка с искане за закриването му заради липса на контрол спрямо децата, множеството вандалски прояви и кражби от тяхна страна, посегателствата върху възрастни хора, проституция. Напрежението ескалира след смъртта на 63-годишен мъж от селото. Причините все още се разследват, работи се и върху версията за евентуална съпричастност към случая на 17-годишно момиче от интерната.  Преди дни Мая Манолова се срещна в Сливен с представители на множество институции по повод съдбата на интерната и на 30-ината деца в него. Очаква се той да бъде закрит в началото на новата учебна година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право