Съдът намали присъдата на бившия президент Лула да Силва

Бразилският Върховен съд намали присъдата затвор на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва за корупция от 12 години и един месец на 8 години и 10 месеца, което ще му позволи да поиска да бъде поставен под домашен арест още през септември, предаде ДПА.

Четиримата магистрати в съда решиха единодушно да намалят присъдата на най-известния затворник в Бразилия, отбелязва АФП.

73-годишният исторически водач на бразилската левица влезе в затвора в южния град Куритиба през април 2018 г., след като беше осъден на втора инстанция за корупция и пране на пари във връзка с триетажно жилище в крайбрежния град Гуаружа в щата Сао Пауло, което получил от строителна фирма в замяна на договори с държавната петролна компания "Петробраз".

Делото беше свързано с огромния корупционен скандал "Автомивка" около "Петробраз", в който бяха замесени десетки бизнесмени и политици.

Четиримата съдии от Върховния съд отказаха да отменят присъдата затвор. Съдия Феликс Фишер обаче каза, че съдът не е приел някои аргументи, довели до увеличаването през януари 2018 г. на първоначалната присъда на Лула от девет години и половина на 12 години и един месец. Друг от съдиите обоснова намаляването на наказанието с напредналата възраст на експрезидента.

Решението на съда дава възможност на Лула да Силва да поиска полуотворен режим или домашен арест още през септември. "Сега Лула ще има право да премине към полуотворен режим през октомври, тъй като ще е излежал една шеста от наказанието си. Това ще промени напълно перспективите му", обясни пред АФП преподавателят по конституционно право Ленио Стрек.

Този режим разрешава на осъдения да работи или да учи извън затвора, но го задължава вечер да се връща в килията си. Адвокатите на бившия президент незабавно решиха да обжалват единодушното решение на четиримата магистрати. "Оправдаването е единственият възможен изход, тъй като експрезидентът Лула не е извършил никакво престъпление. Поради това ние ще обжалваме", заяви пред журналисти Кристиано Занин Мартинс.

Присъдата на Лула да Силва, мотивите за която според привържениците му са политически, попречи на бившия държавен глава да се яви на президентските избори през октомври м.г. срещу крайнодесния кандидат Жаир Болсонаро, встъпил в длъжност на 1 януари т.г., припомня ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка