Съдът обяви позволително за сеч на общински гори в Златарица за незаконно

Прокуратурата проверява 12 търга за продажба на 7675 кубика дървесина

Административният съд във Велико Търново обяви позволително за сеч на общински гори, издадено от общинската фирма „Златаришка гора“ за незаконно. Така съдебната инстанция е потвърдила в решението си на 16 октомври отказа на общинската управа от тази пролет да признае въпросното позволително за сеч за легитимно. Освен това дърводобивът в общинските гори на Златарица е привлякъл вниманието и на Прокуратурата на Република България,пише още в решението на Великотърновския административен съд.

Държавното обвинение е започнало нова преписка за произнасяне с оглед данни за престъпление от общ характер. Проверяват се 12 търга за продажба на 7 675 плътни куб. метра дървесина, които били направени миналата година в нарушение на заложеното в горскостопанския план за годишно ползване на 2 015 куб. метра. Освен това някои от имотите не били включени в одобрения от Общинския съвет годишен план за 2018г., а за други нямало решение на местния парламент.

Заради прокурорското разследване и заради куп нарушения на Закона за горите , съдът потвърждава решението на общинската управа за обезсилване на позволително за сеч и отхвърля жалбата на „Златаришка гора“ЕООД. Войната между кметското ръководство и съветници в Златарица пламна през юни миналата година заради 16 000 дка общински гори. Шестима общински съветници тогава задействаха регистрация на общинско дружество „Златаришка гора”. Мотивът бе,че общината не стопанисва добре горския фонд. Въпреки множество жалби въпросната дружество бе регистрирано. Сега обаче прокуратурата трябва да каже дали неговото съществуване е за доброто на общината и кой е злоупотребявал с горския фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България