Съдът окончателно потвърди дискриминация при платено лечение

Недко, който се оперира от сколиоза, вече живее в Холандия

Върховният административен съд окончателно потвърди, че мъж, страдащ от прогресивна сколиоза, който е заплатил операцията си, е бил дискриминиран по признак "увреждане".

Комисията за защита от дискриминация излезе с решение в полза на Недко Ангелов/50 г./ през ноември 2015 г., а Националната здравноосигурителна каса обжалва до последна инстанция. На 15 април магистратите са се произнесли окончателно и оставят в сила решението на Административен съд – София, като осъждат НЗОК да заплати на Недко и адвоката му 500 лв. деловодни разноски.

Сагата на Недко е от 2012 г., когато "Труд" писа, че започва да събира пари за импланти, с които да се стабилизира гръбнакът му. По това време той живееше в Шумен. Болестта прогресираше с дни, прешлените се усукваха болезнено, прекъсваха нервни окончания, а това блокира краката му до степен, че се изморяваше от няколко крачки. За 3 месеца Недко събра над 20 000 лв., при нужни два пъти по-малко. В клиника в Плевен го оперираха успешно през гръдния кош. Тогава се зарече, че ще си търси правата като здравноосигурен, който е лишен от животоспасяващо лечение.

Сега след окончателната победа заявява, че няма да си търси парите, които е дал за лечението. "Тази победа е достатъчно голяма, за да "покрие" всичко. Посвещавам я на всички, които ми помогнаха тогава, и разбира се най-вече на всички, които се нуждаят от тези скъпи импланти", заяви във вторник Недко пред "Труд".

От февруари 2016 г. касата вече поема имплантите за болните от сколиоза, след като Комисята по дискриминация се произнесе по казуса на Недко. Комисията излезе с решение, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на скъпите импланти за болни от сколиоза НЗОК е допуснала нарушение на Закона за защита от дискриминация.

Отправена беше препоръка към здравния министър и управителя на касата „да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, в която се намират лицата с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия посредством пълното или частичното им заплащане от държавата“.

Недко е категоричен, че подобно признание и победа - хората да не вървят по неговия труден път и да се молят, за да са живи, му е достатъчна. Ако някой в някое здравно заведение в България откаже на болен със сколиоза лечение, той може да ползва опита на Недко и да получи справедливост, коментира победителят в съдебната сага. От години Нед е в Холандия, където средата е много по-достъпна и за хора с физически затруднения няма недостижими пространства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони