Съдът оправда академик Ваньо Митев по всички обвинения

Софийският градски съд оправда по всички обвинения бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и главния секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев.

Прокуратурата искаше 6 г. затвор за Митев и 3 г. условна присъда с 5 г. изпитателен срок за Алексеев. Държавното обвинение настояваше и да бъде наложена забрана да заемат отговорно служебно положение в системата на образованието. Двамата са подсъдими за безстопанственост, неизгодни сделки, които са довели до щети за Медицинския университет и за незаконен прием на чуждестранни студенти.

Защитата на бившия ректор посочи, че обвиненията са неясни, фактологията е сбъркана изначално в обвинителния акт, а действията на Митев и Алексеев били изцяло съобразени със закона. Адвокат Димитър Вълков подчерта, че всичко, което Митев е извършил, е благородно в името на висшето образование в България, което имало нужда от международно представяне.

Преди година и половина проверка установи, че бившият ректор  не е бил в конфликт на интереси, докато е подписвал споразумения по време на управлението си на учебното заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право