Пуснаха под гаранция главния машинист на влака убиец в Хитрино

Вторият машинист помощник Радослав Петков дойде с белезници, но си тръгна свободен

Главният машинист на влаковата композиция, която дерайлира и причини адския взрив в Хитрино на 10 декември 2016 г., излиза на свобода срещу 10 000 лв. гаранция. Това реши Варненският апелативен съд.

Димитър Михнев има 7 дни срок, за да внесе сумата и да бъде освободен от ареста, където бе пратен на 22 декември с решение на шуменските окръжни магистрати.

Обвинението срещу него е, че е нарушил правилата за движение и е навлязъл в гарата със 78 км/час - двойно по-висока от разрешената скорост. Магистратите приеха, че събраните до момента доказателства безспорно водят до обосновано предположение, че 41-годишният главен машинист по непредпазливост е причинил смъртта на 7 души и травмите на други 29.

Михнев е бил отговорен за скоростта на композицията от цистерни и е взел умишлено това решение, довело до дерайлирането на част от вагоните и взрива, който срина над 50 къщи в селото, посочи съдебният състав.

Той обаче прецени, че няма риск машинистът да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като до арестуването му 3 пъти е участвал доброволно в следствени експерименти, въпреки че се е лекувал в Центъра за психично здраве в Русе заради преживения шок.

В друго заседание апелативният съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на втория машинист Радослав Петков /60 г./ Той не е имал правомощия да определя скоростта, като дори е предотвратил по-тежка трагедия, затягайки спирачките на последните 2 вагона, а след катастрофата е редил камъни до първия горящ вагон, посочи защитата му. Магистратите приеха тези доводи.

Определенията им относно мерките за неотклонение на двамата машинисти са окончателни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право