Съдът освободи от ареста Желяз Андреев, който бе задържан по искане на САЩ

Добричкият окръжен съд освободи 29-годишния Желяз Андреев от ареста и промени мярката му за неотклонение в подписка за срок от 60 дни. Младият мъж попадна зад решетките в навечерието на Великден по обвинение от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за износ на стоки без лиценз и за измама към САЩ.

Желяз Андреев е един от общо 11-те разследвани за износ на авиационни части за Сирия в качеството му на служител в отдел "Продажби" в българския клон на американска фирма. Близките на младежа са категорични, че той е работил там на най-ниското ниво в йерархията, с портфолио от клиенти, посочени от компанията и по трудов договор, подписан по българското, а не по американското законодателство. Сделките пък били сключени по време, в което нито България, нито ЕС са налагали ембарго на Сирия.

След заседанието на съда Андреев сподели, че се чувства удовлетворен. Предстои му обаче дълга битка, за да се спаси от екстрадиране и да си изчисти името. В негова подкрепа в четвъртък от 18 до 20 ч са насрочени два протеста пред съдебните палати в Добрич и София. Създадена е и група за подкрепа на Желяз във фейсбук, както и петиция срещу екстрадирането му.

Зад добричлията вече застанаха и политически партии. Първи го подкрепиха от ПП "Възраждане". На пресконференция в Добрич лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че става дума не за криминален, а за политически казус, който повдига въпроси за независимостта на държавата и на съдебната система.

Приетата през 2008 г. от правителството на Сергей Станишев спогодба между България и САЩ за екстрадиция на издирвани лица защитава изцяло американските интереси, подчерта той. "Много е трудно да се получи информация за екстрадираните българи, а те са десетки, докато срещу американци не е вземана подобна мярка", каза Костадинов. Според него в нашата съдебна система има страх да се коментират теми, свързани със САЩ, тъй като много магистрати ходят по обучения и семинари, финансирани от фондация "Америка за България".

"Няма доказателства, че Андреев е нарушил който и да е било български закон", подкрепиха добричлията в декларация и от НФСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право