Съдът остави в ареста мъж, обвинен в притежание на близо 6 кг екстази

В извънредно заседание Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Денислав Х. Това съобщиха от съда.

Денислав Х. е привлечен като обвиняем за престъпление, за което законът предвижда от 3 до 12 години „лишаване от свобода“ и глоба от 10 000 до 15 000 лева. Обвинението е за това, че на 1 декември в Бургас, без надлежно разрешително, Денислав държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество в големи размери – 5801,67 грама 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA, екстази), във вид на кръгли таблетки, със съдържание на активно вещество MDMA – 32%.

Бургаският окръжен съд прие, че може да бъде направено обосновано предположение, че Денислав Х. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем, т.е. налице е първата предпоставка на чл. 63, ал. 1 НПК за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража“, като се обоснова със събраните до настоящия момент свидетелски показания на двама служители под прикритие, дадени пред съдия от Окръжен съд – Бургас, от показания на други свидетели и от приложената експертна справка, изготвена от вещо лице, специалист „Наркотици“ в ЦЕКИ към НИКК МВР.

Опасността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, по мнението на Окръжен съд – Бургас е реална. Опасността от укриване се обосновава от факта, че освен в Република България Денислав Х. има регистриран адрес и в Република Турция, като само за последната година има регистрирани общо 24 преминавания през ГКПП на държавна граница на Република България.

Съдът установи, че опасността от извършване на престъпление от страна на обвиняемият се извежда от данните за начина на извършване на инкриминираното деяние, указващ на предварително добре обмислена, планирана и подготвена престъпна дейност, свързана с високорисково наркотично вещество в големи размери, а също и от данните, касаещи личността на обвиняемия – преди извършване на деянието, предмет на разследване по настоящото дело, Денислав Х. е бил привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 242, ал. 1 от НК по друго досъдебно производство.

Според съда наличието на друго висящо обвинение не може да бъде самостоятелно фактическо основание за формиране на извод за съществуване на опасностите по чл. 63, ал. 1 НК. Същевременно обаче логиката на държавността не позволява тяхното пълно игнориране.

Поради това, за да не се накърни основният принцип на презумпцията за невиновност, обвиненията по други неприключени наказателни производства срещу обвиняемия могат да бъдат преценявани при определяне на адекватните му процесуални ограничения като индиция за съществуване на опасност от извършване на престъпление.

Окръжен съд – Бургас прие също, че посочената реална опасност от укриване и от извършване на престъпление не се изключва от чистото съдебно минало на обвиняемия, от постоянния му адрес в Република България и от влошеното му здравословно състояние. Същите са били налични и преди извършване на престъплението и по никакъв начин не са попречили на обвиняемия при осъществяването на престъпната му деятелност. Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право