31-годишен обвинен за смъртта на мигрантите на АМ "Тракия", грозят го 20 години затвор

Оставиха афганистанец и двама българи за постоянно в ареста за нелегален трафик на бежанци през България

31-годишният Апостол Кечев може да прекара следващите 20 години в затвора, след като Окръжна прокуратура-Пазарджик му повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при ПТП на повече от едно лице - престъпление по чл.343 ал.3 буква Б от Наказателния кодекс. Законът предвижда от 5 до 20 години лишаване от свобода при особено тежки случаи, какъвто е този, при който на 4 юни (неделя) в района на 97-и км на автомагистрала "Тракия" загинаха деветима мигранти от Пакистан, Афганистан и Сирия и 16-годишният неправоспособен шофьор на жълтия микробус ковчег "Мерцедес Спринтер" Трайчо Димитров. Именно Кечев е осигурил буса за нелегален превоз на мигрантите.

Това стана ясно днес в Пазарджишкия окръжен съд при гледане искането на прокуратурата за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" на Кечев и двамата му съучастници - афганистанецът Фарук Уафа и 29-годишният Никола Спасов от София. Апостол Кечев е осъждан за средна телесна повреда при катастрофа през 2013 г. и за трафик на хора през 2014 г. Той имал намерение да се укрие в Македония, а Фарук Уафа - в Турция, съобщи прокурор Анжел Панков. Афганистанецът, който е у нас от 2015 г., освен в незаконно подпомагане на чужденци да преминат през България е обвинен и за притежание на наркотици, намерени в дома му в София.

Никола Спасов е с обвинение за нелегален трафик на бежанци - престъпление по чл. 281, ал2, т.1 и т.5 от НК, за което законът предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хиляди лева. Спасов е осъждан за управление на такси без книжка и лишен от свобода за 3 месеца за шофиране на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила. По време на досъдебното производство е направил пълни самопризнания и е съдействал за залавянето на Апостол Кечев. Адвокатът му поиска по-лека мярка - домашен арест или подписка, тъй като бил баща на 3 деца, едно от които болно от епилепсия.

Съдия Александър Александров обаче реши да остани и тримата обвиняеми за постоянно в следствения арест.

 

Решението за задържаното подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив. При постъпване на жалба, съдебното заседание се насрочва за 15 юни от 10.00 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право