Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Задържаният шеф на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов

След четири часа заседание окръжния съд постанови постоянна мярка „задържане под стража“ за обвиняемия по аферата КАТ-Благоевград началник Данаил Стоицов и пусна срещу 7 хиляди лева парична гаранция Бойко Шарков.

Те са обвинени в корупционна схема за бърза регистрация на автомобили срещу пари. Шефът на КАТ –Благоевград Данаил Стоицов е обвинен и в незаконно държане на боен пистолет, както и за незаконно пускане на извънгабаритен товар през Кресненското дефиле.

Бойко Шарков, който има частен пункт за застраховки е обвинен в помагачество за взимане на подкупи от катаджията. В пункта на Шарков работи и съпругата на шефа на КАТ-Стоицов.

Двамата обвиняеми по аферата бяха доведени директно в съдебна зала през аварийни стълбища, за да бъдат скрити от камерите на медиите.

В съдебната зала бе забранено да се снима по искане на адвокатите –защитници на обвиняемите, които се позоваха на влязлата в сила от днес нова евродиректива за защита на личните данни и правата на човека. Трима защитници се явиха зад гърба надвамата обвиняеми.

С усмивка и задоволство адвокатите предупредиха медиите, че ако нарушат новите европравила ,то ще бъдат санкционирани от 10 хиляди лева до 10 милиона евро.

Стигна се до там,че една от адвокатките поиска от съда да забрани на медиите дори да споменаванет имената на обвиняемите, което разбира се не се прие от съдия Атанас Маскръчки.

Делото за мярката стартира при закрити врата по искане на прокуратурата, заради приложени СРС-та в папките.

В съда дойде бившия шеф на КАТ Малин Халачев, който заяви пред медиите,че той е собственик на пистолета открит в касата на колегата му Стоицов. Аз го оставих на съхранение,защото трябваше спешно да пътувам по здравословни причини за чужбина и се страхувах да не ми го откраднат от дома. Пистолетът ми е законен, имам разрешение до 2020 година за него, каза вече пенсионирания катаджия.

За намерените 5300 лева пък обясни,че това са пари събрани за предстоящия футболен турнир на пътните полицаи в Албена, който се организира традиционно. Халачев иска да свидетелства в полза на колегата си Стоицов, тъй като смята,че той е нарочен и е жертва в този казус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право