Стайко Стайков остава под домашен арест

Апелативният спецсъд потвърди мярката на сина на алкохолния бос Миню Стайков - Стайко Стайков, с което го остави под домашен арест.

В съдебната зала стана ясно, че 29-годишният мъж е с множество травми по тялото, а в "Пирогов" е бил приет с контузия на главата. Любопитен е, че някои от нараняванията му са получени 8-10 дни, преди да бъде „отвлечен” и пуснат на от плен, каквато версия разпространиха той и неговите адвокати.

Допълнителната експертиза от 8 лекари вещи лица е установила след изследване с ядрено магнитен резонанс, че има мозъчни увреждания (лезии) на две места. Категоричното заключение на медиците е, че има нужда от допълнителни изследвания, продължително лечение и здравословното му състояние не позволява да остане зад решетките или да получи адекватна помощ в МВР болница или лазарета към затвора.

Стайков бе дошъл в съдебната зала, подпрян на патерица и с медицинска маска на лицето. Според съда има достатъчно доказателства, които го уличават в участие в организирана престъпна група, заедно с баща му Миню Стайков, за данъчни престъпления. Магистратите цитираха свидетелски показания и документи по делото, от които става ясно, че Стайко Стайков е бил управител в много от фирмите, контролирани от Миню Стайков. Данъчна ревизия е установила в едно от дружествата, че за периода 2013-2016 г. са избегнати плащания на 443 584 лв. данъци.

От анализа на доказателства става ясно и че за Стайков-син не са били използвани СРС-та. Един от свидетелите, свързан с разбитата фабрика за нелегални цигари в Карнобат, в записан разговор говори за "шефа", но не става ясно дали има предвид Стайков-син. Апелативният спецсъд не намери достатъчно доказателства, които да свързват Стайко Стайков с фабриката. Според магистратите обаче има опасност той да извърши друго престъпление, ако бъде с по-лека мярка за неотклонение, макар че повечето документи са иззети и вече са им назначени експертизи. Магистратите подложиха на съмнение и заявеното при ареста желание да съдейства, тъй като е отказал да даде образец на подписа си за сравнение с тези на документите по делото. Освен това е бил обявен за издирване както в България, така и с червена бюлетина на Интерпол, а до момента не са доказани твърденията му, че е бил отвлечен. Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право