Пуснаха на свобода срещу парична гаранция двама от 11-те цигани биячи от Асеновград

Единият бил онкоболен, а другият - с разцепена глава

Пловдивският окръжен съд пусна на свобода срещу парична гаранция само двама от общо 11-те арестувани цигани, участвали в побоя над деца спортисти, треньори и родители от клуба по кану-каяк „Асеновец” на язовир „40-те извора” и в района на местната болница.

Окръжните магистрати от Пловдив измениха мерките за неотклонение от „задържане под стража” в „парична гаранция” , като Славчо Михайлов ще излезе на свобода срещу 1000 лв., а синът му Ангел Михайлов – срещу 3000 лв. Бащата страда от тежко онкологично заболяване, което не би могло да се лекува, ако остане за постоянно в следствения арест, а синът е със счупена глава и също се нуждае от ежедневни медицински грижи. Срещу двамата лица са повдигнати обвинения за хулиганство – престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

Данните за личността на обвиняемите не налагат извод за опасността от извършване на престъпление да е с такава интензивност, която да налага мярка за неотклонение задържане под стража, мотивираха своето решение съдиите. Те обаче отказаха да уважат жалбите срещу определението на Районния съд в Асеновград, подадени от други седем задържани. До старта на съдебния процес срещу тях в следствения арест останат Яшар Сами, Исмет Лютви, Васил Иванов, Костадин Мечев, Емрал Рамадан, Абдраман Абдраманов, Стефан Димитров-Тефик. Срещу тях са повдигнати обвинения за хулиганство, като деянието е извършено в съучастие - престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс. Срещу Васил Иванов и Абдраман Абдраманов са повдигнати обвинения и за причиняване на средни телесни повреди на две лица по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 пр.2 въвд връзка с. чл. 129 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс, а срещу Стефан Димитров-Тефик и Емрал Рамадан – и по чл. 144 ал.3 от Наказателния кодекс за закана за убийство.

Според прокуратурата всички са с лоши характеристични данни, не се ползват с добро име в обществото и са склонни към хулигански прояви. Срещу Стефан Димитров-Тефик има и висящо съдебно дело по обвинение в проповядване на радикален ислям като съучастник с имама от частната джамия в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Съдът намери, че има обосновано предположение всеки от обвиняемите да е извършил това, в което е обвинен. Освен това съществува реална опасност да извършат нови престъпления.

Определението на Пловдивския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. В Съдебната палата в Пловдив стана ясно, че конфликтът тръгнал, след като циганите от квартал „Лозница” помислили Ангел Михайлов за мъртъв, тъй като бил в безсъзнание и целия в кръв вследствие на разбитата му с гребло глава. Магистратите се смилиха над факта, изнесен от адвокат Красимир Елдъров, че превръзката на спуканата глава на клиента му не е била сменяна цели 11 дни екшъна на 26 юни и го пуснаха на свобода срещу парична гаранция от 3000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право