Съдът отказа да промени мярката на обвиняем за наркотици, незаконен автомат и старинни монети

Обвиняем за незаконно държане на наркотици, автомат и близо 600 старинни монети поиска от съда да бъде променена мярката му за неотклонение от "домашен арест" на по-лека - съобщиха от съда. Искането било мотивирано с това, че обвиняемият страда от бронхиална астма. Условията в апартамента на баба му, където изтърпявал домашния арест, както и невъзможността да се придвижва свободно влошавали здравословното му състояние.

Сливенецът бил задържан с постоянен арест през януари, след като придобил метално острие от връхна копие и старите монети. А на адрес, обитаван от него, били открити близо 10 гр. метаамфетамин и близо 2 грама канабис, както и автомат с къса цев без сериен номер и марка и 11 боеприпаси към него. По-късно мярката му била променена в по-лека заради здравословните му проблеми.

Окръжната прокуратура е посочила, че има реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като съпругата и едното му дете живеели Германия.

Съдът посочва в мотивите си, че заболяването от бронхиална астма било от 2004 г. и нямало пречка за адекватното му лечение в условията на домашен арест. Освен това образуваното дело срещу него е за тежки престъпления, като за две от тях законът предвижда от 2 до 8 години затвор и глоби. Назначени са няколко експертизи и от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на посочените деяния. Той има право да обжалва отказа на Окръжния съд пред Апелативния в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право