Съдът отказа замяна на доживотен затвор на двоен убиец

Снимка: Архив

Васил Дотков бил единственият висшист във Варненския затвор с най-тежката присъда

Петчленен състав на Варненския окръжен съд отказа замяна на наложеното наказание „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ за срок от 30г. на Васил Дотков, убил двама пенсионери в апартамент в центъра на града през ноември 2013 г. Най-тежката присъда на ВОС беше потвърдена и от двете по-горни инстанции-Варненския Апелативен съд и Върховния касационен съд. Той умишлено е умъртвил пенсионера Николай К. в дома му на ул."Бузлуджа" и дошлата на гости семейна приятелка Елка П., като за двойното убийство получи доживотен затвор, като наказанието трябва да изтърпи при специален режим. Мъжът беше признат за виновен и по второто обвинение за отнемане на чужди вещи от семейния дом на едната жертва.

Към момента 55-годишният Васил Дотков е излежал в затвора 4г. 6 месеца и 24 дни, казаха от пресцентъра на ВОС.Като основание за молбата на лишения от свобода защитата му посочи двете непълнолетни деца, за които той трябва да се грижи и на които не може да плаща издръжка. Предвид режима на изтърпяване на наказание Дотков няма как да работи и да получава доходи, посочи адвокатът му.

Пред съда Васил Дотков посочи, че е единственият висшист сред осъдените на „доживотен затвор“ във Варненския затвор и е с най- ниската оценка на риска от рецидив. Той е завършил Математическата гимназия във Варна и има висше икономическо образование. Баща е на 4 деца от два брака, като две от тях са непълнолетни.

Варненският окръжен съд допусна за разглеждане искането, но го остави без уважение, тъй като прие, че не е налице абсолютната материално-правна предпоставка за замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ - осъденият да е изтърпял минимум 20г. от наказанието. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право