Съдът отмени глоба от 1000 лв. на неврохируг

Две съдебни инстанции във Велико Търново са се произнесли в полза на лекар от областната болница, на когото е била наложена глоба от 1000 лв. Несправедливото наказание неврохирургът д-р Петър Тодоров отнесъл след разпоредена от Изпълнителната агенция „Медицински одит” проверка срещу негова колежка. Инспекторите влязоха в Неврохирургичното отделение на лечебницата след като пациент обвини д-р Дафина Генова , че е правила фалшиви операции. Скандалът гръмна след като 22-годишният Сашо Чуков се оплака, че му е извършена хирургична интервенция от лекарката, без да е имало нужда от такава и, че е броил близо 3000 лв, а операцията е платена и от здравната каса. След едногодишно разследване, в края на миналата година Районната прокуратура в старата столица се произнесе, че липсват данни за извършено престъпление от д-р Дафина Генова.

Междувременно проверяващите от ИА „Медицински одит” открили, че по случая с Чуков не е била написана предоперативна експертиза. Те сметнали, че отговорен за това е д-р Тодоров, защото има специалност по неврохирургия и той е трябвало да я изготви, въпреки че по това време д-р Дафина Генова била началник на отделението.

„Глобата беше абсолютно несправедлива и я обжалвах пред Районния съд във Велико Търново. Магистратите я отмениха като незаконосъобразна. От ИА „Медицински одит” обаче оспориха решението и казусът стигна до Административния съд. На заседание на 20 януари втората инстанция потвърди решението и то е окончателно”, обясни пред „Труд” д-р Петър Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве