Съдът отмени данъчни актове за милиони на обвиняем по мегаделото „Недосегаемите“

„Предстои завеждане на дела срещу НАП и искане обратно на принудително събраните огромни парични средства“, категоричен е адвокат Иван Денев. Снимки: Архив.

Четири съдебни инстанции са се произнесли в полза на Младен Милков заради разкрита порочна система за отпуски в НАП

Съдът отмени данъчни ревизионни актове за над 4 млн.лева на обвиняемия по мегаделото „Недосегаемите“ Младен Милков с фирма „Спринк“ ЕООД от Велико Търново. Върховният административен съд, който е последната, четвърта, инстанция по казуса, се е произнесъл на 29 май. До едно решенията на магистратите са в полза на Милков заради разкрита порочна система за отпуски в НАП, което прави издадените ревизионни актове нищожни. Те са за периода от 2009 до 2014 година и са за дължими налози - корпоративен данък, ДДС и начислени по тях лихви.

Пълномощникът на „Спринк“ адвокат Иван Денев, който е водил делото от самото му начало през 2016 г., разясни пред „Труд“ действащата порочна система в приходното ведомство, която е довела до отмяната на актовете.

„За да обявят ревизионния акт на „Спринк” за нищожен, съдилищата и при двете разглеждания на делото еднозначно и категорично приеха, че има сериозен порок в дейността по възлагането на ревизията на дружеството. Успях да докажа чрез ангажирането на многобройни писмени доказателства, разпит на свидетели и най-вече – посредством две компютърни експертизи, че в НАП е въведена електронна информационна система за заявяване и за „разрешаване” на отпуски на служителите, която обаче не е съобразена със Закона за държавния служител. Служителите комуникират помежду си с електронни писма, без да ползват квалифицирани електронни подписи, и по този начин някой ръководител уж „разрешава” отпускът на съответния служител. Това обаче е в грубо несъответствие с разпоредбата на чл.57, ал.3 от ЗДСл. Освен това липсва писмен акт за разрешаването на отпуска, както и произнасяне именно от компетентния орган по назначаването или от оправомощено от него лице. Така отпуските се явяват незаконни, а оттам – и всички последващи служебни и процесуални действия на данъчните. И това касае цялостната дейност на НАП в страната“, категоричен е адвокат Иван Денев.

Той допълва, че в случая ревизията е била възложена от орган по приходите, който е „замествал” такъв „отпускар” и юридически това е противозаконно.

„Възложителят на ревизията не е имал нито материална, нито персонална компетентност за това. Съдебният състав, който се произнесе окончателно преди броени дни, беше ръководен от самия председател на ВАС – съдия Георги Чолаков. Още по-ценни и значими са тези решения на българския съд в светлината на все още витаещите в обществото негативни, но необосновани нагласи спрямо тази фирма и нейния собственик Младен Милков, породени от шумната акция на прокуратурата преди години. Още от началото на ревизията, от страна на НАП бяха правени многократни опити за съпоставяне на този случай и на това дело с друга предходна поръчкова ревизия, завършила неуспешно за дружеството, като навсякъде цитираха съдебните решения по другия казус. Явно това беше единственият, но извънпроцесуален „аргумент” на Агенцията по приходите, който беше експлоатиран по делото“, уточни Иван Денев.

Адвокатът е категоричен, че след всички тези перипетии и победата, предстои завеждане на дела срещу НАП и искане обратно на принудително събраните огромни парични средства, в т.ч. от разпродадени земи и други основни активи на дружеството, въз основа на нищожния ревизионен акт.

Междувременно, преди 2 г., след издаването на данъчните актове, Младен Милков поиска от Окръжния съд във Велико Търново откриване на производство по несъстоятелност за фирмата си „Спринк“ ЕООД, която държеше Мелницата в старата столица и други имоти в село Полски Сеновец, Община Полски Тръмбеш. Молбата на бизнесмена бе заради неплатежоспособността на дружеството, което има активи за 60 млн.лв. Те обаче седем години бяха под запор от държавата по дело за незаконно придобито имущество. Бознесменът имаше кредити към банка, които не можеше да покрива с имущество, защото бе блокирано. С въпросната молба бе поискано и спиране на изпълнително дело срещу същата фирма от банката кредитор и налагане на предварителни обезпечителни мерки. Сградата на мелницата е била продадена на публичен търг за 4,5 млн. лв. в полза на банката кредитор. На публична продан бяха предложени още два имота на дружеството в Полски Сеновец. Това са бивш бригадирски лагер, който бе обявен за 15 618 лв., а административна битова сграда на два етажа в селото е оценена за 51 450 лв.

„Държавата направи всичко възможно да доведе до фалит фирмата ми. Седем години активи за 60 млн. лв., 4 млн. лизинги и 20 млн. лв. кредити стояха под запор от прокуратура и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Никой не казва как се управлява дружество в такова състояние и е съвсем логично то да фалира. Ако пък не поискам обявяване в несъстоятелност, ще нося наказателна отговорност по закон“, коментира по време на процудерите Младен Милков.

Той твърди, че няма нито лев публични задължения, и припомни, че вече в няколко дела, водени от адвокат Иван Денев, е успял да осъди данъчните и са му върнати сериозни крупни суми. Милков очаква прокуратурата да му възстанови 200 000 лв., иззети при обиск като веществено доказателство през 2010 г. от Мелницата по време на шумната акция на МВР „Недосегаемите“. След това се оказа, че сумата като веществено доказателство бе открадната от банковия трезор на прокуратурата във Велико Търново, но обирът така и не бе разкрит.

Скандалното дело „Недосегаемите“ ,по което Милков и жена му Анелия бяха арестувани с няколко данъчни чиновници през 2010 г., пък все още буксува в съда. Междувременно Анелия Милкова се обеси в килията на следствения арест. Обвинителният акт срещу бизнесмена и бирниците за източени 9 млн. лева ДДС, е от 649 страници, с разпитани над 2000 души по време на разследването. Той бе внесен в Специализирания наказателен съд в София. Още на първото заседание обаче съдът откри процесуални нарушения и върна делото на Спецпрокуратурата, където отлежава близо 2 години. В момента мегаделото е в съдебна фаза и все още не е приключило на първа инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право