Съдът отмени забраната за достъп до Пречиствателната станция на Ветко Арабаджиев на Елените

Пловдивският административен съд отмени забраната за достъп до Пречиствателната станция на Ветко Арабаджиев на Елените. Тя беше издадена от РИОСВ – Бургас, с цел да се спре замърсяването на Черно море с отпадни води. В хода на делото обаче експертите казват, че от ограничаването на достъпа по Пречиствателната станция замърсяването може само да се увеличи.

Капацитетът на станцията на Елените е недостатъчен да поеме отпадните води от този курорт и от Свети Влас и замърсяването на морето е факт, по който и фирма „ПСОВ Елените“ ЕООД, която ползва съоръжението, не спори. Дружеството е регистрирано на адреса на седалището на „Виктория Груп“ на бул. „Мария-Луиза“ в Пловдив.

Спорен е обаче ефектът от ограничителната мярка, защото след налагането й обемът на постъпващите в станцията води не е намалял, тъй като служителите, извършващи поддръжка и оглед на пречиствателните съоръжения, не са в състояние да контролират постъпващите количества. А един от свидетелите по делото твърди, че в резултат на наложената мярка „констатираното незадоволително пречистване на отпадъчните води всъщност може да стане по-незадоволително“.

Така заповедта е отменена с решение, което подлежи на обжалване пред ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България