Съдът отстрани от длъжност кметицата на "Младост" Иванчева и заместничката й Петрова

Опитала да уволни заместника си Русев, след като свидетелствал срещу нея

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност арестуваните за подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Основен мотив на съда е, че Румен Русев е дал показания срещу Иванчева и Петрова на 18 април. В тях той разказва за определени техни служебни действия.

На 21 май Иванчева е изготвила заповед за освобождаването на Русев, в която не е изложила никакви мотиви за решението си. Заповедта е връчена на Анелия Кехайова с цел да бъде заведена надлежно в деловодството. Изготвено е и копие до Маргарита Стоянова, секретар в общината.

"Не би могло да се приеме, че разследването ще бъде обективно и няма да му се влияе, ако задържан в ареста може да уволнява свидетели по делото срещу него", мотивира се спецсъдът.

Иванчева има право като кмет да налага дисциплинарни наказания и да уволнява и по този начин би могла да окаже въздействие върху свидетели, които работят в администрацията.

Според съда, а и според прокуратурата, в случая не е от съществено значение дали заповедта за уволнение на Русев е валидна и законосъобразна. По-важно е влиянието, което би могла да окаже кметицата, макар и от ареста.

На въпрос на „Труд“ към прокурорите по делото, защо не е било поискано отстраняване от длъжност на Иванчева и заместничката й Петрова веднага след задържането им, магистратите отговориха: „Тогава нямаше индикации, че те може да повлияят на делото“.

Решението може да се обжалва пред Апелативния спецсъд. Заседание на втора инстанция е предвидено на 29 или на 31 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право