Съдът потвърди забраната на Uber

Съдът потвърди решението на КЗК, с което на Uber беше забранено да осъществява дейност в България.

Фирмата имаше 40 хил. потребители в София

Компанията за споделено пътуване може да обжалва пред петчленен състав

Американската компания за споделено пътуване Uber претърпя тежко съдебно поражение в България. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) e отхвърлил жалбата на двете дъщерни фирми “Юбер Б.В” и “Разиер Опърейшънс Б.В.” срещу решението от юни 2015 г. на Комисията за защита на конкуренцията, с което на платформите беше забранено да извършват дейност в страната. На двете дружества бяха наложени и санкции по 50 хил. лв. Сега и глобите са потвърдени от съда. Дружествата могат да обжалват пред петчленен състав на ВАС.

В жалбата на Uber се твърдеше, че решението на КЗК е нищожно, защото комисията не е компетентен орган да разследва дейността на двете дъщерни фирми, тъй като те са холандски “доставчици на услуги на информационното общество”. Според ВАС обаче това оплакване е неоснователно. Според тричленния съдебен състав “Юбер Б.В” и “Разиер Опърейшънс Б.В.” извършват дейност в България, като законодателят не прави разлика между това дали нарушаването на конкуренцията се извършва чрез поведение на определено предприятие в интернет или в реално физическо място на осъществяване на стопанската дейност.

Според адвокатите на Uber дружествата от групата не са превозвачи, а софтуерни компании, които събират лица, желаещи да споделят пътувания. В този смисъл “Юбер Б.В.” и “Разиер Опърейшънс Б.В.”, като доставчици на услугата UberX не извършвали обществен превоз. ВАС обаче се позова на решение на Съда на ЕС от 20 декември 2017 г. по делото на Asociaciуn Profesional Elite Taxi срещу Uber Systems SpainSL, с което постановява, че по същество Uber предоставя транспортни, а не технологични услуги.

Припомняме, че през 2016 г. за Uber в България работеха над 20 инженери, а услугата имаше 40 хил. потребители в София. В края на 2016 г. обаче Uber се отказва от екипа си в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес