Съдът пусна Лютви Местан да пътува извън страната

Кърджалийският окръжен съд окончателно отмени мярката "Забрана за напускане пределите на Република България", наложена на лидера на ДОСТ Лютви Местан, обвиняем за причиняване на катастрофа със загинало дете.

Съдът приема, че забраната се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда.

"Данните, събрани по делото, и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина", се посочва в официалното съобщение на съда.

Преди дни съдът в южния град реши, че няма основание книжката на Местан да бъде отнета. По-рано пък за ден политикът остана без мярка за неотклонение, след като магистратите посочиха, че няма достатъчно данни за материалното му положение, които до оправдаят размера на гаранцията.

След събиране на доказателства, тя беше наложена отново. Според прокуратурата и близките на пострадалите Местан с колата си е отнел предимството на другия автомобил, в който се е движело семейство. Той, на свой ред, е категоричен, че другото возило се е движело в насрещното с голяма скорост и го е ударило челно.

Разследването на случая вече е под специалния надзор на главния прокурор Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право