Съдът пусна от ареста прокурора Димитър Захариев и служителя на "Съдебна охрана" Мирослав Минков

Специализираният наказателен съд освободи от ареста прокурора Димитър Захариев и служителя на "Съдебна охрана" Мирослав Минков, обвинени за изнудване и участие в престъпната група на Камен Балбузанов-Куката.

Съдът не уважи искането на прокуратурата, че има опасност двамата да се укрият или извършат друго престъпление, а предвид служебното положение на Захариев - и да окажат натиск над свидетели.

Захариев получи мярка за неотклонение "Домашен арест". Според съда прокурорът е имал трайни контакти с Камен Балбузанов-Куката, но няма опасност да се укрие. Освен това е представил и медицински документи за ортопедично заболяване.

Мирослав Минков пък е с мярка "Подписка", като съдът реши, че няма достатъчно доказателства, че той е участвал в престъпната група.

Според свидетелски показания бандата е притискала и изнудвала търговски лица в Плевен. Дейността им е била прикривана под формата на охранителна дейност от техни фирми. Търговци и бизнесмени в Плевен са били привиквани и заплашвани, че трябва да прехвърлят охраната на обектите си на една от тези фирми. В противен случай са ставали жертва на вандалски прояви.

Според прокуратурата по време на цялата си прокурорска кариера Захариев е бил собственик на такива охранителни фирми, а в престъпната група са участвали и действащи полицаи.

Захариев е обвинен и в изнудване и заплаха на лекар, а Минков - за отправена заплаха към своя колежка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право