Съдът решава ще ходят ли йеховисти по домовете

В Административния съд в Шумен започна дело, образувано по жалба на Свидетелите на Йехова срещу текстове от общинската Наредба 1. Религиозното изповедание недоволства от чл.5, който забранява религиозни обреди, служби, предоставяне на помещения за това в културни институти, училища, младежки и детски обекти за нетрадиционните вероизповедания, а също така и религиозна пропаганда по домовете на гражданите. Текстовете бяха приети миналата година след оплаквания на шуменци, че са безпокоени.

Според йеховистите обаче, това е неправомерна забрана за мирни религиозни дискусии и срещи, и разпространение на религиозна литература. Според защитата им член 5 от Наредбата е дискриминационен и нарушава правата на хората и свободното упражняване на религиите. Нарушава се Конституцията, Европейската конвенция по правата на човека и Закона за вероизповеданията. Дейността ни е мирна, говорим с хората, които желаят, настояват от духовната общност.

Според двамата адвокати на общината обаче, жалбата им е неоснователна. Общинският съвет не е забранил свободното беседване, а агресивната практика на различните вероизповедания, които смущават спокойствието. Съветниците са защитили децата и културните институти. Тази теза бе поддържана и от Окръжната прокуратура в Шумен, която поиска в понеделник съдът да отхвърли жалбата и да остави в сила текстовете от Наредба 1. До месец съдът трябва да излезе с решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България