Съдът спря затваряне на екарисажа в Шумен

Снимка: Архив

Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен е заличила основните дейности на екарисаж "Брамас-96", който е един от общо два действащи в страната. Две заповеди са издадени за това от 21 март и 2 април, а с последващи актове директорът д-р Катя Димитрова е допуснала и предварително изпълнение на първоначално издадените актове. Това съобщават в петък от Административен съд в Шумен, където са образувани административни дела по жалби на екарисажа. Със свои определения магистрати са отменили разпорежданията на ОДБХ – Шумен.

Основният мотив за стопиране е, че търговецът не е приложил акт за въвеждане на експлоатация на целия обект, издаден по реда на ЗУТ. Това създава невъзможност да се гарантира съответствието му с изискванията за безопасност от пожари и аварии, изискванията за отопление, осветление, вентилация, опазване на околната среда и проследимост на продукцията, и не би могло да се гарантира, че няма риск от разпространение на заразни болести по животните.

Съдът пък, е посочи, че органът не е изложил конкретни фактически основания, изискуеми по закон, въз основа на които би могло да се приеме, че съществува реална опасност да се породят неблагоприятни последици. Спирането на един от двата екарисажа в страната не само ще остави без работа работещите в него, но и ще осуети обезвреждането на страничните животински продукти и трупове на болни животни. Определението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховен административен съд.

Законосъобразността на обжалваните заповеди ще бъде проверена в рамките на три административни дела, съобщават от Административен съд в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право