Съдят братя Юзеирови задочно в Шумен

Задочен процес върви в районния съд в Шумен срещу двамата братя Росен и Атанас Йорданови или по-известни като братя Юзеирови. В понеделник идната седмица е насрочено поредното съдебно заседание, за което е повече от сигурно, че обвиняемите няма да се явят.

Те са в Белгия. Така е от началото на делото, каза съдия Красимир Кръстев. Представляват ги двама защитници. В третото поред заседание отново ще има разпит на свидетели. Общо 65 трябва да бъдат разпитани, но повечето също не са в страната, наличните пък нищо не помнят и делото върви трудно.

По едно от обвиненията дори има опасност да изтече 7-годишната давност за търсене на наказателна отговорност. Братя Юзеирови са обвиняеми за подбуждане към омраза на религиозна основа, също и за образуване на политическа организация на религиозна основа.

През април 2010 г. в Шумен те опитаха да учредят партия ОТОМАН, а денят съвпадна с Разпети петък. Направиха предизвикателни изказвания и предизвикаха обществено напрежение. Обвинителният акт срещу двамата е бил внесен през февруари след дълго разследване и в момента магистрати опитват да не бавят делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право