Съдят глухоням, насилил старица до смърт (обзор)

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 29-годишния Васил Петров за блудство и убийство с особена жестокост на беззащитна старица. Ако вината му бъде доказана, той ще получи от 15 до 20 г. затвор или доживотна присъда. Случаят е отпреди 8 години, но бе разкрит миналата есен от криминалистите.

Глухонемият Васил и 85-годишната Дияна Андонова, която останала вдовица през 1988 г., живеели в пловдивското село Първенец. Познавали се добре, тъй като младият мъж ходел понякога да й помага в домакинската работа, а тя го хранела и му давала продукти. Васил нямал работа, но се въртял покрай сервиз за ремонт на камиони в Пловдив - да помага на монтьо­рите. Привечер на 18 февруари 2009 г. мъжът се прибрал в Първенец с автобус и седнал да пие кафе в местно заведение. Около 21 ч отишъл до къщата на баба Диди, както я наричали в селото. Жената гледала телевизия, а в стаята било тъмно и тя не го чула да влиза. Неканеният гост легнал до нея в леглото и започнал да я опипва. Старицата се развикала и се опитала да го отблъсне. Васил започнал да я удря с юмруци по лицето и да я души. Блъскал главата й в рамката на леглото и като сломил съпротивата й, се гаврил с тялото на издъхващата жертва.

Окървавен, извергът се прибрал в къщата на баща си. Свалил дрехите си и ги хвърлил в кофата за боклук. При огледите били намерени биологични следи от убиеца, но той не бил разкрит.

На 30 август 2016 г. Васил Петров влязъл незабелязано в дома на друга възрастна жена, на която също помагал в домакинството. Той седнал до нея на леглото и започнал да я опипва. Тя успяла да включи телевизора, Васил се уплашил от светлината и избягал. Жената обаче го познала. От глухонемия била взета ДНК, която доказала, че той е извършител и на неразкритото убийство на баба Диди.  Според заключението на психиатрите Васил е вменяем. На разпитите направил самопризнания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право