Съдят двама шофьори, спипани с над 1,2 промила алкохол и без документи в Пловдивско

Съд

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда два обвинителни акта спрямо шофьори, управлявали МПС-та с концентрация на алкохол над 1,2 промила, което е било установено с техническо средство - престъпление по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Единият от хванатите в крачка водачи е 36-годишният Стоян Д., а другият е 38-годишният Иван Й. Обвиняемият Стоян Д. е и неправоспособен водач и не притежава валидно свидетелство за управление на МПС. Въпреки това на 12 октомври 2016 г. обвиняемият се качил да управлява джипка "УАЗ", след като пил алкохол. Около 15,30 часа същия ден двама полицейски служители извършвали обход на пътя от Перущица към село Йоаким Груево и забелязали, че пред тях се движи автомобил, марка "УАЗ", който се блъснал в металната ограда на мост, намиращ се между двете населени места. Служителите на МВР незабавно спрели и отишли до автомобила, за да проверят какво се е случило и да установят състоянието на водача. Той не бил пострадал, но взетата му проба с "Алкотест Дрегер" показала концентрация на алкохол 2,62 на хиляда.

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт и срещу Иван Й. за това, че карал МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за същото деяние - престъпление по чл.343б ал.2 във връзка с ал.1 от НК.

На 4 ноември 2016 г. на бул. "Христо Ботев" в Пловдив полицейски служители спрели за проверка лек автомобил "Рено", чийто водач Иван Й. обяснил, че не може да представи шофьорска книжка, защото му била отнета. Химическа експертиза пък доказала наличие на алкохол в кръвта на обвиняемия от 1,42 промила. Било установено, че през септември 2016 г. обвиняемият Иван Й. бил осъден за управление на автомобил след употреба на алкохол на лишаване от свобода за срок от 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок, като е бил лишен да управлявал МПС за срок от 12 месеца. В хода на досъдебното производство обвиняемият се е признал за виновен.

Сега предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседания по двете дела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право