Съдят земеделец, проиграл евросредства в казино, вместо да купи овошки

Снимка: Pixabay

Пишман овощарят излъгал Фонд „Земеделие” и за терена с насажденията

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу земеделски производител за злоупотреба със средства, предоставени от европейски фондове.

Обвинението срещу И. В. е за това, че през периода 23 декември 2008 г. до 21 ноември 2011 г. използвал не по предназначение получени финансови средства в размер на 7982 лв., представляващи безвъзмездна финансова помощ по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програма за развитие на селските райони.

Съгласно договор за отпускане на финансова помощ, сключен между ДФ „Земеделие" и И. В., фондът предоставил на ползвателя безвъзмездна финансова помощ в размер на 48 892 лв. Средствата били за изпълнение на заложените в бизнес-плана дейности, инвестиции и цели, необходими за развитието на земеделското стопанство и допустими да подпомагане. Обвиняемият получил първо транш от 24 446 лв.

При извършени проверки на място от служители на ДФ Земеделие” е установено, че И.В. е получил средствата по договора с ДФ “Земеделие”, но е изразходил част от финансовите средства за свои нужди, не по предназначение, съгласно договор. Той извършил 10 пъти покупки чрез ПОС терминал в казина, теглени са средства от банкомати като е закупил валута.

В действителност част от насажденията са направени на терен, който не представлява нов такъв, а е била използвана съществуваща, но изоставена земеделска земя, върху която е имало вече трайно засадена овощна градина, което не е според договора.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право