Съдят интернационална сводница и авер за трафик на жени и сексуална експлоатация

Снимка: Архив

Известната интернационална сводница Елмас Донева и авера и И.Методиев се сдобиха с обвинителен акт от районна прокуратура Благоевград и ще бъдат съдени за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Обвиняемата Донева застава на подсъдимата скамейка за това, че през различни периоди от 2009 г. до 2017 г. набирала и убеждавала различни жени да извършват сексуални услуги срещу заплащане. Тя ги настанявала в ангажираните от нея жилища в градовете Лимасол и Ларнака в Република Кипър с цел да бъдат използвани за развратни действия. За предоставяните от тях сексуални услуги сводничката Елмас обещавала, давала и получавала облаги. Тя предлагала и давала на проституиращите жени част от сумите, осигурявала помещения, грижи, обезпечавала с камери и физическа охрана, а също така намирала клиенти.

В отделни случаи обвиняемата транспортирала от гр. Благоевград до гр. София и превела през границата - ГКПП Аерогара София – Летище Ларнака, няколко жени с цел да бъдат използвани за проституция в Кипър.

Част от престъпните деяния Елмас извършила сама, а други в съучастие с И.Методиев – другият обвиняем по делото. Той също набирал жени за развратни действия срещу заплащане, както в България, така и в Кипър, транспортирал ги, превеждал през границата и настанявал в различни хотели и квартири. За целта той упражнявал принуда чрез употреба на физическо насилие, закани и заплахи.

Обвиняемата Елмас е била задържана на 27.11.2017 г. в гр. София по време на съвместна операция, провеждана от създадения в гр. Хага, чрез Евроджъст, международен екип за разследване. Тогава нейният съучастник – И.Методиев успял да напусне пределите на страната, като заминал за Кралство Испания. Четири месеца по-късно, след издадената срещу него Европейска заповед за арест, той e бил заловен в Република Словения и предаден на разследващите органи в Република България.

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да продължи в съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право