Съдят интернационално трио наркоградинари

Снимка: Архив

Интернационално трио наркоградинари отива на съд за притежаване с цел разпространение на 14 килограма марихуана за близо 90 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Варненската апелативна прокуратура.

Варненецът Любомир К., молдовецът Михаил К. и румънецът Виталий Ч. отглеждали тревата в модерна оранжерия в с. Кичево. До разкриването й се стигнало след сигнал, че чужденци произвеждат дрога във вилно селище в района.

На 13 август 2018 г. служители на ТС БОП предприели проверка. В двора на селището имало покрит басейн. Любомир, който бил един от съсобствениците на селището, обяснил, че басейнът е превърнат във ферма за охлюви. Под претекст че се спазва изключителна стерилност, мъжът първоначално отказал да пусне полицаите. Накрая отворил вратата на помещението, откъдето се разнесла специфичната миризма на коноп. При огледа била открита втора стая, оборудвана с лампи, рефлектори, филтри, климатизация и вентилация. Там имало и напоителна система за множеството кофички с растения марихуана в начален стадий. Любомир признал, че е отгледал две реколти, като от втората получил над 14 кг наркотик. Готовата продукция купували чужденци, които го снабдявали със семена и плащали по 4000 евро за кило готов продукт.

След обход на района полицаите намерили една от колите на клиентите. До нея стоял Виталий, който често гостувал на Любомир. В автомобила миришело на марихуана. На 10 м встрани били струпани чували с трева и туби с течност.

По-късно в гората полицаите видели и изоставен "Мерцедес", собственост на молдовеца Михаил, който държал къща под наем в селището. При претърсването й били намерени 42 боеприпаса и пистолет. Стопанинът избягал и все още се издирва с Европейска заповед за арест.

Любомир, който предал доброволно 265 патрона и пълнител за автомат "Калашников", в момента е на свобода под парична гаранция от 5000 лв., а румънецът Виталий е във варненския затвор. Предстои Окръжният съд да насрочи дата за разглеждане на делото срещу тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право